Leer een nieuwe taal in maar 15 minuten per dag

Hoelang moet je elke dag oefenen om een taal te leren? We hebben een van de taaldeskundigen van Babbel gevraagd hoe het kan dat je met onze app maar 15 minuten per dag hoeft te studeren om een nieuwe taal te leren.
An expert explains how to learn a language in 15 minutes per day | Babbel

Karoline Schnur, taaldeskundige bij Babbel

Babbel is een taalbedrijf, dus het komt niet als een verrassing dat bijna iedereen die hier werkt meerdere talen spreekt. Hier op kantoor hoor ik allerlei talen door elkaar. De mensen hier schakelen moeiteloos van de ene taal over op de andere en vertalen hun grappige uitdrukkingen letterlijk naar het Engels. Maar zelfs de taalfreaks van Babbel zie je nooit boven een grammaticaboek hangen om een taal vloeiend te leren spreken.

Het basisidee achter de Babbel-methode is namelijk dat mensen ongeveer 15 minuten per dag bezig moeten zijn met het leren van een nieuwe taal. Dat is erg kort als je kijkt hoelang universitaire studenten elke avond aan hun taalstudie horen te besteden (ongeveer anderhalf uur). Hoe kan het dat de mensen bij Babbel in minder tijd een nieuwe taal leren dan ik vroeger op school kwijt was aan het stampen van Spaanse werkwoordsvervoegingen? Ik heb een van de taaldeskundigen van Babbel, Karoline Schnur, gevraagd hoe het kan dat je in maar 15 minuten studie per dag een taal kunt leren.

De Babbel-methode

Karoline vertelde eerst wat het idee achter de leermethode van Babbel is: “Als je veel informatie leest, kun je niet alles in je opnemen, omdat je overspoeld wordt door informatie. Dat noemen we informatieoverbelasting of cognitieve overbelasting“. Ze legde uit dat je hersenen de hele dag door belangrijke informatie van achtergrondruis scheiden. De achtergrondruis wordt weggefilterd en komt daardoor niet in het langetermijngeheugen terecht. Dat is handig in het dagelijks leven, maar minder handig als je een taal wilt leren.

Karoline wilde ook graag de mythen over stampen ontmaskeren. “Dat doe je als je vlak voor een tentamen zit en alles wilt leren wat je moet weten. Maar hoeveel weet je een week later dan nog? Waarschijnlijk ben je dan het meeste weer vergeten.” Je kunt beter telkens een beetje informatie herhalen in plaats van een heleboel tegelijk in je hoofd te stampen. Karoline: “Als je wilt dat iets wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen, moet je verbindingen leggen en dingen herhalen. Herhaling is ontzettend belangrijk als je een taal wilt leren.”

Gelukkig hebben de makers van de Babbel-app rekening gehouden met de beperkingen van het menselijke geheugen. Twintig minuten komt overeen met het principe uit de psychologie dat je geheugen ongeveer zeven nieuwe dingen per keer kan verwerken. Volgens Karoline werkt dat zo: “Als je bedenkt dat je hersenen zeven nieuwe dingen tegelijk kunnen verwerken, kun je dat vertalen naar een duidelijke tijdslimiet. Bij Babbel begin je met herhaling: je herhaalt tien dingen in een minuut of vijf. Daarna doe je een nieuwe les in ongeveer 10 minuten. Bij elkaar is dat 15 minuten.

Dat klinkt gemakkelijk, toch?

Een wetenschappelijke benadering die werkt

Dat was dus de wetenschap achter de Babbel-methode. Daarna wilden we graag weten hoe de app die methode in de praktijk brengt. Karoline: “Herhaling zit in de app ingebouwd via verschillende oefeningen en soorten context, zodat er verbindingen worden aangelegd.” Als je tijdens een beginnerscursus je eerste woordjes leert, komen die woorden later terug in dialoogoefeningen, en dan niet

alleen in de meest voor de hand liggende context. Een gesprek over jonge kinderen bevat niet alleen woorden die over opvoeding gaan, maar ook woorden die te maken hebben met ouderen, bouwwerkzaamheden en lawaai. De wereld is namelijk dynamisch, dus het is belangrijk dat je deze woorden niet alleen kunt terughalen als je bij een kleuterschool staat, maar in alle situaties.

Herhaling is zo belangrijk, dat de Babbel-app er een speciale functie voor heeft: de Review Manager. Deze functie zorgt ervoor dat informatie telkens wordt herhaald, zodat die in je langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Over de logica achter deze methode zei Karoline: “Dit komt ook uit de psychologie en is gebaseerd op tijdsintervallen. Telkens als je iets herhaalt en goed hebt, ga je een stapje verder.” Dingen die je hebt geleerd, worden niet alleen meteen na de les herhaald, maar ook een paar dagen of zelfs een paar weken later. Karoline: “Als je het telkens goed hebt, duurt het steeds langer voordat het weer voorbijkomt.” Als je alle stappen hebt uitgevoerd, weet je dat het in je langetermijngeheugen zit.” Babbel zorgt er dus niet alleen voor dat je woordjes uit je hoofd leert, maar dat je de taal echt leert spreken.

Tips voor het leren van een taal

1. Studeer tussendoor

Omdat je maar 15 minuten per dag hoeft te studeren, wilde ik graag van Karoline horen hoe je die tijd het beste kunt besteden. “Je moet bedenken op welke momenten van de dag je veel of weinig tijd hebt en dan je les op het juiste moment inplannen. Bij Babbel hebben we de lessen zo ontworpen dat je ze prima kunt doen als je ergens zit te wachten of onderweg bent.” Veel gebruikers (ook medewerkers van Babbel) gebruiken de app in het openbaar vervoer, vooral als ze naar hun werk gaan. Zo benut je tijd waarin je je anders alleen maar zit te vervelen.

2. Ontdek welk studiepatroon bij jou past

Karoline gaf aan dat cursisten hun studie kunnen aanpassen aan hun persoonlijkheid. “Er zijn twee soorten cursisten: mensen die wel en mensen die niet van routine houden. Wie van routine houdt, kan een schema maken, bijvoorbeeld twee herhalingen en één nieuwe les per keer. Niet iedereen houdt echter van routine. Dat is niet erg; dan doe je gewoon niet elke dag hetzelfde.” Volgens Karoline kun je gerust op sommige dagen alleen herhalingen doen (dat is dan geen verloren dag, want het betekent dat je niets bent vergeten), en op andere dagen alleen nieuwe lessen.

3. Bouw zelfvertrouwen op door te oefenen

Karoline raadt aan om één dag per week de taal in het dagelijks leven toe te passen:

“Als er een Spaans restaurant bij jou in de stad zit, begroet ze daar dan eens met ‘Hola!‘ of geef je bestelling op in het Spaans. Als er niks bij je in de buurt zit, kun je op het internet terecht om iets te lezen of om naar een podcast te luisteren in de taal die je leert. Of ga op zoek naar een online community om met anderen te praten. Een taal gebruiken is de beste manier om de informatie in je langetermijngeheugen te krijgen.”

Als je de taal in het dagelijks leven wilt gaan spreken (en wie wil dat nou niet?), dan moet je ergens beginnen.

4. Zorg dat leren een gewoonte wordt

Dit is de laatste tip van Karoline: “Het belangrijkste is dat je elke dag iets doet, zelfs als je maar 10 minuten hebt in plaats van 15. Dat is beter dan niets, want je hebt toch weer verbindingen aangelegd.” Als je een taal wilt leren, moet je proberen om daar elke dag 15 minuten mee bezig te zijn, maar het belangrijkste is dat je elke dag oefent. Als je dat volhoudt, leer je zo een nieuwe taal.

De Babbel-app is nog niet beschikbaar in het Nederlands. Je kunt het beste de Engelse versie downloaden, want vanuit het Engels heb je de meeste keus. Met de Engelse app kun je in totaal 13 talen leren, zoals Duits, Frans, Russisch en Spaans.

Begin meteen met het leren van een nieuwe taal. Je hebt er maar 15 minuten per dag voor nodig!
Probeer het met Babbel
Share: