Πώς μπορείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα διαβάζοντας 15 λεπτά κάθε μέρα

Πόσο πρέπει να ασχολείστε κάθε μέρα για να μάθετε μια ξένη γλώσσα; Συζητήσαμε με μία από τις εξειδικευμένες γλωσσολόγους της Babbel, για να δούμε πώς η εφαρμογή μας σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε μια ξένη γλώσσα μόνο με 15 λεπτά μελέτης κάθε μέρα.
January 3, 2018
Πώς μπορείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα διαβάζοντας 15 λεπτά κάθε μέρα

Karoline Schnur, γλωσσολόγος της Babbel

Όπως είναι αναμενόμενο για μια εταιρεία εκμάθησης ξένων γλωσσών, σχεδόν όλοι όσοι δουλεύουν στη Babbel είναι πολύγλωσσοι. Κάθε μέρα ακούω ανθρώπους στη δουλειά να μιλούν δεκάδες διαφορετικές γλώσσες, να κάνουν εναλλαγή κώδικα σε συνομιλίες με διάφορους συναδέλφους και να μεταφράζουν τις αστείες, ιδιωματικές εκφράσεις τους στα αγγλικά. Αλλά ακόμα και μεταξύ των φανατικών γλωσσομαθών της Babbel, δεν υπάρχει κάποιος που να κρύβεται πίσω από στοίβες βιβλίων εκμάθησης γαλλικών για να μάθει να μιλάει σωστά τη γλώσσα.

Αυτό οφείλεται στη βασική αρχή της προσέγγισης της Babbel για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, δηλαδή ότι πρέπει να αφιερώνουμε 15 λεπτά την ημέρα για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα. Αυτός ο χρόνος είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με τον χρόνο που ξοδεύουν οι φοιτητές κάθε μέρα για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας (~90 λεπτά). Πώς λοιπόν οι άνθρωποι της Babbel μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ακόμη κι αν αφιερώνουν λιγότερο χρόνο από αυτόν που ξόδεψα εγώ μέχρι να μάθω την κλίση των ισπανικών ρημάτων στο σχολείο; Συζήτησα με μία γλωσσολόγο της Babbel, την Karoline Schnur, η οποία μας εξήγησε ότι τα 15 λεπτά εκμάθησης την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αποκτήσετε ευχέρεια σε μια ξένη γλώσσα.

Η Προσέγγιση της Babbel

Η Karoline ξεκίνησε τη συζήτηση εξηγώντας τη βασική αρχή πίσω από την προσέγγιση εκμάθησης της Babbel: «Αν λαμβάνετε πολλές πληροφορίες, δεν θα μπορέσετε να αφομοιώσετε τα πάντα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται πληροφοριακή υπερφόρτωση ή γνωστική υπερφόρτωση». Εξήγησε ότι ο εγκέφαλος αποφασίζει με χαρακτηριστική μαεστρία ποιες πληροφορίες στην καθημερινότητά μας είναι σημαντικές και ποιες είναι απλά θόρυβος. Αυτός ο θόρυβος απορρίπτεται και δεν περνάει ποτέ στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτό είναι πολύ καλό για την καθημερινότητά μας, αλλά όχι αν θέλουμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα.

Η Karoline κατέρριψε επίσης τους μύθους για το ξεκοκάλισμα βιβλίων, ή για το τροχάδην διάβασμα της τελευταίας στιγμής: «Είναι η περίπτωση που θα γράψετε ένα σημαντικό διαγώνισμα, οπότε προσπαθείτε να μάθετε τα πάντα την τελευταία στιγμή. Αλλά πόσα θυμάστε μετά από μια εβδομάδα; Μάλλον όχι και τόσα πολλά.» Αντί να προσπαθείτε να μάθετε πολλά ταυτόχρονα, είναι πιο σημαντικό να επαναλαμβάνετε συχνότερα μια μικρότερη ποσότητα πληροφοριών. Όπως υποστηρίζει η ίδια, «Για να περάσει κάτι στη μακροπρόθεσμη μνήμη, πρέπει να κάνετε συνδέσεις και να το επαναλαμβάνετε. Η επανάληψη είναι πολύ σημαντική στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.»

Ευτυχώς, η εφαρμογή της Babbel σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα όρια της ανθρώπινης μνήμης. Το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε λεπτών συμβαδίζει με την αρχή της «σβωλοποίησης» (chunking) που συναντάμε στην ψυχολογία – ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα όταν αφομοιώνει περίπου επτά νέα στοιχεία κάθε φορά. Όπως εξήγησε η Karoline, «Αν αναλογιστείτε την ικανότητα του εγκεφάλου σας να αφομοιώνει περίπου επτά στοιχεία νέων πληροφοριών, ο χρόνος είναι σαφέστατα ένας περιορισμός. Με βάση τη δική μας προσέγγιση στη Babbel, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με επανάληψη: Επαναλαμβάνετε 10 στοιχεία και χρειάζεστε λιγότερο από 5 λεπτά γι’ αυτό. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε με νέο μάθημα, το οποίο διαρκεί περίπου 15 λεπτά.»

Εύκολο δεν είναι;

Μια έγκυρη επιστημονική προσέγγιση

Έχοντας εφαρμόσει επιστημονικές μεθόδους στην προσέγγιση της Babbel, ήταν καιρός να δούμε πώς η συγκεκριμένη εφαρμογή ενίσχυσε αυτήν την προσέγγιση. Σύμφωνα με την Karoline, «Η επανάληψη είναι ενσωματωμένη στα μαθήματα με διαφορετικές ασκήσεις και διαφορετικά πλαίσια, έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες συνδέσεις». Στην αρχή, μπορεί να συναντήσετε ένα συγκεκριμένο σύνολο λεξιλογίου στα μαθήματα αρχάριων, ωστόσο αυτές οι λέξεις θα εμφανίζονται και μετά κατά την προφορική εξάσκηση – και όχι μόνο

στα προφανή πλαίσια. Για παράδειγμα, ένα μάθημα που περιέχει ως θέμα συζήτησης τα μικρά παιδιά, δεν θα περιλαμβάνει μόνο το τυπικό λεξιλόγιο για την ανατροφή των παιδιών, αλλά θα έχει επίσης λέξεις σχετικά με τους ηλικιωμένους, τις κατασκευές και τον θόρυβο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος μας είναι δυναμικός και είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτές τις λέξεις οποτεδήποτε – όχι μόνο στον παιδικό σταθμό!

Καθώς η επανάληψη είναι πολύ σημαντική, η εφαρμογή της Babbel διαθέτει λειτουργία «Διαχείρισης Επανάληψης» που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την επανάληψη πληροφοριών και τη μεταφορά τους στη μακροχρόνια μνήμη σας. Μιλώντας για το σκεπτικό πίσω από αυτήν την προσέγγιση, η Karoline εξήγησε ότι «Προέρχεται επίσης από την ψυχολογία και βασίζεται σε χρονικά διαστήματα. Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε κάτι σωστά, αυτό θα προχωράει ένα επίπεδο.» Κατά τη χρήση της εφαρμογής, θα διαπιστώσετε ότι τα στοιχεία επανέρχονται για επανάληψη όχι μόνο αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός μαθήματος, αλλά και μετά από κάποιες μέρες και εβδομάδες. Η ίδια συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «Αν απαντάτε σωστά, ο χρόνος μέχρι να ξαναδείτε το συγκεκριμένο στοιχείο επεκτείνεται». Αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα, η εφαρμογή σκέφτεται, «ΟΚ, αυτό είναι στη μακροχρόνια μνήμη σας». Έτσι, η Babbel δεν σας βοηθά απλά να απομνημονεύσετε λεξιλόγιο, αλλά να μάθετε πραγματικά μια ξένη γλώσσα.

Οι συμβουλές και τα κόλπα μας για τη εκμάθηση ξένων γλωσσών

1. Μαθαίνουμε καθ’ οδόν

Με μόνο 15 λεπτά μελέτης την ημέρα, έπρεπε οπωσδήποτε να ρωτήσω την Karoline αν έχει να μου δώσει συμβουλές ώστε να αξιοποιήσω τον χρόνο αυτόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Αν αφιερώσετε μια στιγμή για να δείτε πότε έχετε περισσότερο και πότε λιγότερο χρόνο, μπορείτε να κάνετε το μάθημά σας αναλόγως. Στη Babbel, έχουμε σχεδιάσει τα μαθήματά μας έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα σε εκείνες τις χρονικές στιγμές που περιμένετε ή χρησιμοποιείτε τη συγκοινωνία». Αρκετοί χρήστες της εφαρμογής (συμπεριλαμβανομένων πολλών εργαζομένων της Babbel) χρησιμοποιούν την εφαρμογή ενώ βρίσκονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά καθ’ οδόν προς τη δουλειά. Είναι ο ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσετε μια κατά τ’ άλλα βαρετή χρονική στιγμή της ημέρας.

2. Βρείτε το εκπαιδευτικό μοτίβο που σας ταιριάζει

Η Karoline ανέφερε ότι οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να προσαρμόσουν τη μελέτη τους στον τύπο της προσωπικότητάς τους. «Υπάρχουν δυο τύποι ανθρώπων που μαθαίνουν ξένες γλώσσες: αυτοί που τους αρέσει το καθημερινό πρόγραμμα και αυτοί που δεν τους αρέσει. Αυτοί που τους αρέσει το καθημερινό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα, για παράδειγμα δύο σειρές επαναλήψεων και ένα νέο μάθημα, το οποίο θα τηρούν καθημερινά. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που δεν τους αρέσει το καθημερινό πρόγραμμα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό, απλώς δεν κάνουν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα». Η ίδια πρότεινε αυτοί οι τύποι ανθρώπων να επιλέξουν να αφιερώσουν κάποιες μέρες αποκλειστικά στην επανάληψη (που δεν θεωρείται χαμένη μέρα, επειδή δεν ξεχάσατε τίποτα!) και άλλες μέρες αποκλειστικά στα νέα μαθήματα, ή με οποιαδήποτε αναλογία προτιμούν.

3. Αποκτήστε αυτοπεποίθηση μέσα από την πρακτική εξάσκηση

Η Karoline πρότεινε μια μέρα την εβδομάδα να επικεντρώνεται στην εφαρμογή της γλώσσας στην πραγματική ζωή:

«Αν πάτε σε ένα ισπανικό εστιατόριο στην πόλη σας, γιατί να μην χαιρετίσετε λέγοντας ‘Hola!’ ή να προσπαθήσετε να παραγγείλετε στα ισπανικά; Αν δεν έχετε κάτι αντίστοιχο εκεί που μένετε, το διαδίκτυο σάς δίνει ευκαιρίες για να διαβάσετε τη γλώσσα ή να ακούσετε ένα podcast, ή να βρείτε μια online κοινότητα όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλους. Η εφαρμογή αυτών που μαθαίνετε στην πράξη είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί η πληροφορία στη μακροπρόθεσμη μνήμη».

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την ξένη γλώσσα στην πραγματική ζωή (που αυτός είναι και ο στόχος, σωστά;), τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε στην πράξη αυτά που μαθαίνετε.

4. Κάντε την καθημερινή μάθηση συνήθεια

Η τελευταία συμβουλή της Karoline είναι η εξής: «Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε κάτι κάθε μέρα. Ακόμα κι αν είναι μόνο 10 λεπτά, αντί για 15, είναι καλύτερα από το τίποτα επειδή κάνατε τις απαραίτητες συνδέσεις». Αν και το να ξοδεύετε και τα 15 λεπτά την ημέρα θα πρέπει να είναι ο στόχος για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, το κλειδί για να αποκτήσετε ευχέρεια σε μια άλλη γλώσσα είναι η καθημερινή πρακτική. Διατηρώντας αυτήν τη συνέπεια, θα καταφέρετε να μιλάτε μια ξένη γλώσσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η εφαρμογή Babbel δεν υποστηρίζει ακόμα τα Ελληνικά ως γλώσσα προβολής, οπότε συνιστούμε να κατεβάσετε την εφαρμογή στα Αγγλικά. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση στην ευρύτερη δυνατή ποικιλία γλωσσών για εκμάθηση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα Αγγλικά ως γλώσσα προβολής, μπορείτε να μάθετε συνολικά 13 γλώσσες όπως, μεταξύ άλλων, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά και Ισπανικά!

Αρχίστε μια ξένη γλώσσα τώρα. Χρειάζεστε μόνο 15 λεπτά την ημέρα!
Author Headshot
Claire Larkin
Claire Larkin was born and raised in Arizona before jumping ship and moving to Berlin in 2017. While she studied political science and history in university, she now spends her time writing and editing for Babbel Magazine. In her free time, Claire likes to watch all kinds of science fiction, give astrology readings, and hoard wool to stay warm during German winters.
Claire Larkin was born and raised in Arizona before jumping ship and moving to Berlin in 2017. While she studied political science and history in university, she now spends her time writing and editing for Babbel Magazine. In her free time, Claire likes to watch all kinds of science fiction, give astrology readings, and hoard wool to stay warm during German winters.

Recommended Articles

Quiz: Do You Know Where These English Words Are Originally From?

Quiz: Do You Know Where These English Words Are Originally From?

The history of words is, in many ways, the history of the world.
What Is Black Friday, And Where Is It Celebrated?

What Is Black Friday, And Where Is It Celebrated?

The story behind the crowds: your guide to the history of Black Friday and who takes part in it around the world.
How To Say Goodbye In Swedish

How To Say Goodbye In Swedish

First you say ‘hej’ — then you say ‘hej då.’