Pick a language to speakRight Arrow
Ready to learn?
Pick a language to get started!

Een taal leren in amper 15 minuten per dag

Hoelang moet je elke dag oefenen om een taal te leren? We vroegen een van de taaldeskundigen van Babbel hoe het kan dat je met onze app maar 15 minuten per dag hoeft te studeren om een nieuwe taal te leren.
Een taal leren in amper 15 minuten per dag

Karoline Schnur, taaldeskundige bij Babbel

Babbel is een taalbedrijf, dus het komt niet als een verrassing dat bijna iedereen die hier werkt meerdere talen spreekt. Hier op kantoor hoor ik allerlei talen door elkaar. De mensen hier schakelen moeiteloos van de ene taal op de andere over en vertalen hun grappige uitdrukkingen letterlijk naar het Engels. Maar zelfs de taalfreaks van Babbel zie je nooit boven een grammaticaboek hangen om een taal vloeiend te leren spreken.

Het basisidee achter de Babbel-methode is namelijk dat mensen ongeveer 15 minuten per dag bezig moeten zijn met het leren van een nieuwe taal. Dat is erg kort als je kijkt hoelang universiteitsstudenten elke avond aan hun taalstudie horen te besteden (ongeveer anderhalf uur). Hoe kan het dat de mensen bij Babbel in minder tijd een nieuwe taal leren dan ik vroeger op school kwijt was aan het instampen van Spaanse werkwoordvervoegingen? Ik vroeg een van de taaldeskundigen van Babbel, Karoline Schnur, hoe het kan dat je met maar 15 minuten studeren per dag een taal kan leren.

De Babbel-methode

Karoline vertelde eerst wat het idee achter de leermethode van Babbel is: “Als je veel informatie leest, kan je niet alles in je opnemen, omdat je overspoeld wordt door informatie. Dat noemen we informatieoverbelasting of cognitieve overbelasting“. Ze legde uit dat je hersenen de hele dag door belangrijke informatie van achtergrondruis scheiden. De achtergrondruis wordt weggefilterd en komt daardoor niet in het langetermijngeheugen terecht. Dat is handig in het dagelijkse leven, maar minder handig als je een taal wil leren.

Karoline wilde ook graag de mythen over instampen ontmaskeren. “Dat doe je als je een examen hebt en alles wil leren wat je moet weten. Maar hoeveel weet je een week later nog? Waarschijnlijk ben je dan het meeste weer vergeten.” Je kan beter telkens een beetje informatie herhalen in plaats van een heleboel tegelijk in je hoofd te stampen. Karoline: “Als je wil dat iets opgeslagen wordt in je langetermijngeheugen, moet je verbindingen leggen en dingen herhalen. Herhaling is ontzettend belangrijk als je een taal wil leren.”

Gelukkig hebben de makers van de Babbel-app rekening gehouden met de beperkingen van het menselijk geheugen. Twintig minuten komt overeen met het principe uit de psychologie dat je geheugen ongeveer zeven nieuwe dingen per keer kan verwerken. Volgens Karoline werkt dat zo: “Als je bedenkt dat je hersenen zeven nieuwe dingen tegelijk kunnen verwerken, kan je dat vertalen naar een duidelijke tijdlimiet. Bij Babbel begin je met herhaling: je herhaalt tien dingen in een minuut of vijf. Daarna doe je een nieuwe les in ongeveer een kwartier. Alles samen is dat 15 minuten.

Dat klinkt gemakkelijk, toch?

Een wetenschappelijke benadering die werkt

Dat was dus de wetenschap achter de Babbel-methode. Daarna wilden we graag weten hoe de app die methode in de praktijk brengt. Karoline: “Herhaling zit in de app ingebouwd via verschillende oefeningen en soorten context, zodat er verbindingen aangelegd worden.” Als je tijdens een beginnerscursus je eerste woordjes leert, komen die woorden later terug in dialoogoefeningen, en dan niet alleen in de meest voor de hand liggende context. Een gesprek over jonge kinderen bevat niet alleen woorden die over opvoeding gaan, maar ook woorden die te maken hebben met ouderen, bouwwerkzaamheden en lawaai. De wereld is namelijk dynamisch, het is dus belangrijk dat je je die woorden niet alleen herinnert als je bij een kleuterschool staat, maar in alle situaties.

Herhaling is zo belangrijk, dat de Babbel-app er een speciale functie voor heeft: de Review Manager. Deze functie zorgt ervoor dat informatie telkens herhaald wordt, zodat die in je langetermijngeheugen opgeslagen wordt. Over de logica achter deze methode zei Karoline: “Dit komt ook uit de psychologie en is gebaseerd op tijdsintervallen. Telkens als je iets herhaalt en goed hebt, ga je een stapje verder.” Dingen die je geleerd hebt, worden niet alleen meteen na de les herhaald, maar ook een paar dagen of zelfs een paar weken later. Karoline: “Als je het telkens goed hebt, duurt het steeds langer voordat het weer voorbijkomt.” Als je alle stappen uitgevoerd hebt, weet je dat het in je langetermijngeheugen zit.” Babbel zorgt er dus niet alleen voor dat je woordjes uit je hoofd leert, maar dat je de taal echt leert spreken.

Tips voor het leren van een taal

1. Studeer tussendoor

Omdat je maar 15 minuten per dag moet studeren, wilde ik graag van Karoline horen hoe je die tijd het best kan besteden. “Je moet bedenken op welke momenten van de dag je veel of weinig tijd hebt en dan je les op het juiste moment inplannen. Bij Babbel hebben we de lessen zo ontworpen dat je ze perfect kan doen als je ergens zit te wachten of onderweg bent.” Veel gebruikers (ook medewerkers van Babbel) gebruiken de app in het openbaar vervoer, vooral wanneer ze naar hun werk gaan. Zo benut je tijd waarin je je anders toch alleen maar zit te vervelen.

2. Ontdek welk studiepatroon bij jou past

Karoline gaf aan dat cursisten hun studie kunnen aanpassen aan hun persoonlijkheid. “Er zijn twee soorten cursisten: mensen die wel en mensen die niet van routine houden. Wie van routine houdt, kan een schema maken, bijvoorbeeld twee herhalingen en één nieuwe les per keer. Maar niet iedereen houdt van routine. Dat is niet erg; dan doe je gewoon niet elke dag hetzelfde.” Volgens Karoline kan je gerust op sommige dagen alleen herhalingen doen (dat is dan geen verloren dag, want het betekent dat je niets vergeten bent), en op andere dagen alleen nieuwe lessen.

3. Bouw zelfvertrouwen op door te oefenen

Karoline raadt aan om één dag per week de taal in het dagelijkse leven toe te passen:

“Als er een Spaans restaurant in jouw stad is, begroet ze daar dan eens met ‘Hola!‘ of geef je bestelling door in het Spaans. Als er niets bij je in de buurt is, kan je op het internet terecht om iets te lezen of om naar een podcast te luisteren in de taal die je leert. Of ga op zoek naar een online community om met anderen te praten. Een taal gebruiken is de beste manier om de informatie in je langetermijngeheugen te krijgen.”

Als je de taal in het dagelijkse leven wil spreken (en wie wil dat nu niet?), dan moet je ergens beginnen.

4. Zorg dat leren een gewoonte wordt

Dit is de laatste tip van Karoline: “Het belangrijkste is dat je elke dag iets doet, zelfs als je maar 10 minuten hebt in plaats van 15. Dat is beter dan niets, want je hebt toch weer verbindingen aangelegd.” Als je een taal wil leren, moet je proberen om daar elke dag 15 minuten mee bezig te zijn, maar het belangrijkste is dat je elke dag oefent. Als je dat volhoudt, leer je zo een nieuwe taal.

De Babbel-app is nog niet beschikbaar in het Nederlands. Je kan het best de Engelse versie downloaden, want vanuit het Engels heb je de grootste keuze. Met de Engelse app kan je in totaal 13 talen leren, zoals Duits, Frans, Russisch en Spaans.

Begin meteen een nieuwe taal te leren. Je hebt er maar 15 minuten per dag voor nodig!
Claire Larkin
Claire Larkin was born and raised in Arizona before jumping ship and moving to Berlin in 2017. While she studied political science and history in university, she now spends her time writing and editing for Babbel Magazine. In her free time, Claire likes to watch all kinds of science fiction, give astrology readings, and hoard wool to stay warm during German winters.
Claire Larkin was born and raised in Arizona before jumping ship and moving to Berlin in 2017. While she studied political science and history in university, she now spends her time writing and editing for Babbel Magazine. In her free time, Claire likes to watch all kinds of science fiction, give astrology readings, and hoard wool to stay warm during German winters.

Recommended Articles

Een taal leren met een app

Apps zijn tegenwoordig helemaal in, en dat is niet voor niets. Apps helpen je bij zo’n beetje alles wat je in je leven wilt doen: fit blijven, je agenda bijhouden, contact houden met vrienden of zelfs een taal leren. Maar net als bij elk hulpmiddel geldt ook hier dat je wel moet weten hoe je het moet gebruiken om er echt van te profiteren. Hier volgt een handleiding voor optimaal app-gebruik, geschreven door een app-verslaafde supergebruiker.
Met Deze App Gemaakt Door 100+ Taalexperts Spreek Je in 3 Weken Een Nieuwe Taal

Met Deze App Gemaakt Door 100+ Taalexperts Spreek Je in 3 Weken Een Nieuwe Taal

Meer dan 100 taalexperts ploeteren op dit moment op het Babbel hoofdkantoor om de beste taalcursus-app ooit te ontwikkelen. Ruim één miljoen actieve gebruikers zijn er al van overtuigd. Maar wie zijn deze mensen en wat doen zij zo goed?

Het fenomeen onder de taalstudies: vijf redenen waarom een miljoen mensen met deze app een taal leren

Meer dan een miljoen mensen leren een taal met behulp van technologie. Waarom is leren via een app zo populair, en wat zijn de voordelen ten opzichte van traditionele methoden?