Sådan lærer du et sprog på 15 minutter om dagen

Hvor længe skal du øve et nyt sprog hver dag? Vi satte os ned med en af vores sprogeksperter hos Babbel for at finde ud af, hvorfor vores app gør dig i stand til at tale et nyt sprog med en indsats på kun 15 minutter om dagen.
An expert explains how to learn a language in 15 minutes per day | Babbel

Karoline Schnur, sprogekspert hos Babbel

Som du måske ville forvente i en sprogundervisningsvirksomhed, er næsten alle, som arbejder hos Babbel, flersprogede. Hver eneste dag hører jeg mennesker gå rundt på kontoret og tale mange forskellige sprog, skifte sprog, når de taler med forskellige kolleger, og oversætte deres sjove talemåder til hinandens sprog. Men selv blandt Babbels ansatte, som har lært sig flere sprog, vil du aldrig finde nogen, som sidder med næsen i French 101-lærebøger og terper indædt for at tilegne sige sproget.

Det skyldes, at det centrale princip i Babbels sprogindlæringsmetode er, at du skal bruge ca. 15 minutter om dagen på at lære et nyt sprog. Der er overraskende kort tid sammenlignet med den tid, som universitetsstuderende forventes at studere et sprog hver dag (ca. 90 minutter). Så hvordan kan folk hos Babbel lære nye sprog, selv om de bruger mindre tid på det, end jeg brugte på at terpe bøjningen af spanske verber i gymnasiet? Jeg mødtes med en af Babbels sprogeksperter, Karoline Schnur, for at finde ud af, hvordan 15 minutters indlæring om dagen gør dig i stand til at mestre et andet sprog.

Babbels metode

Karoline begyndte med at forklare det centrale princip bag Babbel indlæringsmetode: “Hvis du læser en masse information, er du ikke i stand til at absorbere det hele. Vi kalder det informationsoverload eller kognitiv overbelastning.” Hun forklarede, at hjernen er mester i at afgøre, hvilke informationer i vores dagligdag der er vigtige, og hvilke der er baggrundsstøj. Denne baggrundsstøj kasseres og finder aldrig vej til vores langtidshukommelse. Det fungerer fint i relation til at leve vores dagligdagsliv, men ikke så fint i forhold til at lære fremmedsprog.

Karoline var også ivrig efter at aflive myterne om terperi og overdreven indlæring: ”Eksempelvis når du står over for en vigtig prøve, og du sætter dig og prøver på at lære alt det, du har brug for at vide. Men hvor meget kan du huske efter en uge? Sikkert ikke ret meget.” I stedet for at fokusere på at gøre en masse på samme tid, er det faktisk vigtigere at gentage en mindre mængde information hyppigere. Hun fortsatte: ”For at få noget ind i langtidshukommelsen skal du skabe forbindelser og gentage det. Gentagelse er meget vigtig i forbindelse med sprogindlæring.”

Babbel-appen er heldigvis designet specielt med tanke på den menneskelige hukommelses begrænsninger. Femten minutter passer fint til princippet om ”chunking”, som kendes fra psykologien – vores hjerne fungerer bedst, når den kan absorbere omkring syv nye ting ad gangen. Karoline forklarede: ”Hvis du tænker på din hjernes kapacitet til at fordøje omkring syv nye informationsenheder, er tiden en klar begrænsning. Set fra Babbels perspektiv kan du begynde med at gentage: Du gentager 10 enheder. Til det har du brug for mindre end 5 minutter. Derefter kan du tage en ny lektion, som tager ca. 15 minutter.

Det lyder nemt nok, ikke sandt?

En videnskabelig metode, som virker

Med kendskab til en del af den videnskabelige viden, der ligger bag Babbel-metoden, var det tid til at se, hvordan denne metode kom til udtryk i appen. Karoline fortalte: ”Vi har integreret gentagelse i lektionerne med forskellige øvelser og forskellige kontekster, så du skaber disse forbindelser.” Du vil først blive præsenteret for et bestemt ordforråd i begynderkurserne, men disse ord vil også dukke op i senere dialogøvelser – og ikke

kun i de indlysende kontekster. For eksempel vil et kursus, der omhandler samtale om småbørn, ikke kun indeholde standardordforrådet om børneopdragelse, men vil også indeholde ord i relation til ældre, byggeri og støj. Dette skyldes, at vores verden er dynamisk, og det er vigtigt huske disse ord på ethvert givent tidspunkt – ikke kun i børnehaven!

Fordi gentagelsen er så vigtig, har Babbel-appen et repetitionsmodul, som er beregnet udelukkende til at gentage information og få den ind i din langtidshukommelse. Da vi talte om rationalet bag metoden, forklarede Karoline: ”Det er også noget, der kommer fra psykologien, og det er baseret på tidsintervaller. Hver gang du gentager noget og svarer korrekt, går niveauet et trin op.” Når du bruger appen, vil du lægge mærke til, at information ikke kun bliver repeteret lige efter en lektion, men også i de følgende dage og uger. Hun fortsatte: “Hvis du bliver ved med at svare korrekt, vil der gå længere tid, inden du ser informationen igen. Når alle niveauer er gennemgået, siger vi: ”OK, nu er det inde i din langtidshukommelse.” På den måde hjælper Babbel dig ikke kun med at huske ord, men med virkelig at lære et sprog.

Vores tips og tricks for sprogindlæring

1. Sprogindlæring på farten

Med kun 15 minutters indlæring om dagen ville jeg gerne have Karoline til at give mig gode tips til den bedste måde at udnytte tiden på. ”Hvis du bruger et øjeblik på at vurdere, hvor du har mest tid til rådighed, og hvor du har mindst, kan du bedre vælge, hvornår du skal lægge din lektion. Hos Babbel har vi designet vores lektioner, så de passer perfekt til de tidspunkter, hvor du venter eller transporterer dig til eller fra arbejde.” Mange brugere (herunder mange ansatte hos Babbel) anvender appen, når de sidder i bussen eller toget, især på vej til arbejde. Det er den perfekte måde at udnytte en ellers kedsommelig periode.

2. Find det rette indlæringsmønster for dig

Karoline fortalte, at lørnere kan tilpasse deres indlæring til deres personlighedstype. ”Der findes to typer lørnere: dem, som holder af faste rammer, og dem, som ikke gør. Lørnere, der holder af faste rammer, kan tilrettelægge deres eget program, f.eks. to sæt gentagelser og en ny lektion, som de så følger. Og så er der dem, som ikke bryder sig om faste rammer. Det er ikke noget problem, de lader bare være med at gøre det samme hver dag.” Hun foreslog, at denne type lørnere kan vælge at dedikere nogle dage kun til repetition (hvilket ikke er en spildt dag, fordi du ikke glemmer noget!) og andre dage kun til nye lektioner, eller hvordan de nu ønsker at indrette sig.

3. Skab sikkerhed gennem øvelse

Hun anbefalede også, at du én dag om ugen skulle fokusere på at anvende sproget i praksis:

”Hvis der ligger en spansk restaurant i din by, kan du f.eks. hilse på dem med et ”Hola!” eller forsøge at bestille på spansk. Hvis det ikke er en mulighed, hvor du bor, kan du på internettet finde masser af steder, hvor du kan læse sproget eller lytte til en podcast, eller finde en onlinegruppe, hvor du kan kommunikere med andre. At anvende sproget i praksis er den bedste måde til virkelig at få informationen ind i langtidshukommelsen.”

Hvis du planlægger at bruge sproget i praksis (hvilket jo er målet, ikke sandt?), gælder det om at komme i arbejdstøjet.

4. Gør det til en vane at lære hver dag

Karolines sidste tip lyder som følger: ”Det allervigtigste er at gøre noget hver dag. Selv om det kun er 10 minutter, i stedet for 20, er det bedre end ingenting, fordi du har skabt forbindelser.” Selv om det bør være målet at bruge fulde 15 minutter om dagen, når du lærer sprog, er daglig træning nøglen til at lære et andet sprog flydende. Hvis du gør dette konsekvent, vil du i løbet af ingen tid kunne tale et andet sprog.

Babbel-appen har endnu ikke dansk som brugergrænsefladesprog, så vi anbefaler, at du downloader appen på engelsk. Det giver dig adgang til det størst mulige udvalg af sprog, som du kan lære. Hvis du eksempelvis bruger engelsk som brugergrænsefladesprog, har du mulighed for at lære 13 sprog i alt, herunder tysk, fransk, russisk og spansk!

Begynd at lære et sprog nu. Det tager kun 15 minutter om dagen!
Prøv med Babbel
Share: