Näin opit kielen 15 minuutin harjoittelulla päivässä

Kuinka kauan uutta kieltä pitäisi harjoitella päivittäin? Kysyimme Babbelissa työskentelevältä kielitieteen asiantuntijalta, mihin sovelluksen tehokkuus perustuu, ja kuinka sen avulla voi oppia uuden kielen vain 15 minuutin harjoittelulla päivässä.
An expert explains how to learn a language in 15 minutes per day | Babbel

Karoline Schnur, kielitieteen asiantuntija Babbelissa

Kuten voi hyvin arvata, lähes kaikki Babbelin työntekijät ovat monikielisiä. Joka päivä toimistossa puhutaan tusinoittain eri kieliä, työkavereiden välisissä keskusteluissa tapahtuu jatkuvasti koodinvaihtoa, ja hupaisia idiomeja käännetään englanniksi. Silti Babbelin työntekijöistä vannoutuneimmatkaan kielten opiskelijat eivät koskaan näytä hiovan taitojaan uppoutumalla tuntikausiksi vaikkapa ranskan oppikirjoihin.

Syy on selkeä: Babbelin kielten oppimismallin keskeinen periaate on, että uuden kielen oppimiseen kannattaa käyttää noin 15 minuuttia päivässä. Aika on yllättävän lyhyt verrattuna siihen, kuinka kauan aikaa yliopisto-opiskelijoiden oletetaan viettävän kieliopintojen parissa iltaisin (noin 90 minuuttia). Miksi Babbelin työntekijät siis oppivat uuden kielen, vaikka he käyttävät opiskeluun huomattavasti vähemmän aikaa kuin itse käytin koulussa espanjan verbien taivutuksen pänttäämiseen? Keskustelin asiasta Babbelissa toimivan kielitieteen asiantuntijan, Karoline Schnurin, kanssa. Halusin tietää, kuinka 15 minuutin päivittäinen harjoittelu voi riittää uuden kielen oppimiseen.

Babbelin oppimismalli

Karoline valaisi ensin Babbelin oppimismallin taustan: ”Jos luet paljon tietoa, et pysty millään omaksumaan kaikkea. Kutsumme tätä informaatioähkyksi tai kognitiiviseksi ylikuormitukseksi.” Karoline kertoo, että aivot osaavat mainiosti erottaa arjessamme tärkeät asiat ja ylimääräisen ”taustamelun” toisistaan. Jälkimmäiset tarpeettomat tiedot eivät jää pitkäkestoiseen muistiin, vaan pyyhkiytyvät pois mielestä. Tämä on hienoa arjen sujuvuuden kannalta, mutta ei niin kamalan kätevää kielten opiskelijalle.

Karoline haluaa myös avata pänttäämiseen (ns. ”binge learning”) liittyviä myyttejä: ”Kun edessä on iso tentti, koitat opiskella kaiken mahdollisen yhdeltä istumalta. Mutta kuinka paljon muistat viikon päästä? Todennäköisesti et enää kovin paljoa.” Ei kannata yrittää oppia liian paljon kerralla. Tärkeämpää on toistaa pieniä tietomääriä useammin. ”Asiat jäävät pitkäkestoiseen muistiin, kun yhdistelet ja toistat niitä. Toisto on todella tärkeä osa kielten oppimista”, Karoline jatkaa.

Onneksi Babbel-sovellus on suunniteltu ottamaan huomioon ihmismuistin rajallisuus. Viisitoista minuuttia vastaa hyvin psykologiasta tuttuja merkityskokonaisuuksia (”chunking”). Aivomme tekevät työtä tehokkaimmin, kun ne omaksuvat noin seitsemän uutta asiaa kerralla. Karoline selventää: ”Aivosi pystyvät omaksumaan noin seitsemän asiaa kerrallaan. Siksi aika on todellakin rajallista. Babbelin oppimismallin mukaan aloitat toistoilla: toista 10 asiaa. Siihen kuuluu alle viisi minuuttia. Käy sen jälkeen läpi opetusmateriaalin uusi oppitunti, joka kestää noin 15 minuuttia.

Eikö kuulostakin yksinkertaiselta?

Tieteellinen oppimismalli, joka toimii

Keskusteltuamme Babbelin oppimismallin tieteellisestä pohjasta oli aika selvittää, kuinka sitä toteutetaan sovelluksessa. ”Oppitunnit perustuvat toistoon. Asiat toistuvat eri harjoituksissa ja sisällöissä. Näin opit yhdistämään asiat toisiinsa”, Karoline kuvailee. Kun opit tietyn sanaston alkeiskursseilla, sanat tulevat vastaan myös myöhemmissä keskusteluharjoituksissa – ja myös muualla kuin tavallisimmissa yhteyksissä. Pikkulapsista kertova kurssi sisältää lastenhoidon perussanaston lisäksi myös vanhuksiin, rakennusalaan ja meluun liittyvää sanastoa. Elämme dynaamisessa maailmassa. Siksi nämä sanat on hyvä muistaa kaikissa tilanteissa, ei pelkästään päiväkodissa!

Toistaminen on tärkeää. Siksi Babbel-sovellus sisältää Review Manager -toiminnon, jonka ainoa tehtävä on toistaa tietoa ja auttaa sitä jäämään pitkäkestoiseen muistiisi. Kun kysyn, mihin oppimismalli perustuu, Karoline vastaa: ”Tämäkin toiminto perustuu psykologiaan ja aikaväleihin. Aina kun toistat jotain ja osoitat hallitsevasi asian, toiminto siirtyy seuraavaan vaiheeseen.” Sovellusta käyttäessäsi huomaat, että asioita kerrataan niin oppitunnin jälkeen kuin muutaman päivän ja viikonkin kuluttua. ”Jos hallitset asian joka kerralla, sitä kysytään uudelleen vasta paljon myöhemmin. Kun olet käynyt läpi kaikki vaiheet, toteamme asian olevan nyt pitkäkestoisessa muistissasi”, hän jatkaa. Babbel auttaa siis oppimaan kielen, ei vaan muistamaan sanastoa.

Vinkkejä ja kikkoja kielten opiskeluun

1. Opiskele missä vain

Kun päivittäinen opiskeluaika on vain 15 minuuttia, halusin Karolinelta vinkkejä ajankäyttöön. ”Voit miettiä, missä sinulla on enemmän aikaa ja missä et ehdi tehdä mitään ylimääräistä. Näin löydät oppituntia varten tarvittavat hetket. Babbelin ammattilaiset ovat suunnitelleet oppitunnit niin, että ne voi mainiosti käydä läpi esimerkiksi odotushuoneessa tai paikallisbussissa.” Monet käyttäjät (myös Babbelin työntekijät) opettelevat kieltä sovelluksen avulla julkisissa liikennevälineissä. He hyödyntävät etenkin työmatkat harjoitteluun. Ota siis tylsät ajat hyötykäyttöön.

2. Valitse itsellesi sopivin oppimistapa

Karolinen mukaan kukin voi valita omalle luonteelleen sopivimman opiskelutavan. ”On kahdenlaisia kielten oppijoita: rutiineista pitäviä ja rutiineja inhoavia. Jos pidät rutiineista, voit laatia oman aikataulusi ja noudattaa sitä. Esimerkiksi kaksi toistojen sarjaa ja yksi uusi oppitunti päivässä. Ja jos rutiinit eivät ole sinun juttusi, toimi hieman eri tavalla joka päivä.” Karoline ehdottaa, että rutiineja inhoavat voivat esimerkiksi pyhittää muutaman päivän pelkille toistoille (aika ei kulu hukkaan, sillä et unohda mitään!) ja keskittymään muina päivinä vain uusiin oppitunteihin. Tai noudata muuta mallia, joka sopii itsellesi parhaiten.

3. Kohenna itsevarmuuttasi harjoittelemalla

Karoline suosittelee myös käyttämään kieltä kerran viikossa oikeassa elämässä:

”Jos paikkakunnallasi on espanjalainen ravintola, voisit tervehtiä tarjoilijaa sanomalla Hola! tai tekemällä tilauksen espanjaksi. Jos et voi harjoitella puhekieltä asuinkunnassasi, internet on pullollaan luettavaa, podcasteja kuunneltavaksi tai verkkoyhteisöjä, joissa voit jutella muiden kanssa. Kun kieltä käyttää käytännössä, asiat jäävät pitkäkestoiseen muistiin.”

Jos aiot käyttää kieltä oikeassa elämässä (sehän on tavoitteesi?), harjoittele sitä jo tässä vaiheessa.

4. Ota päivittäinen oppiminen tavaksi

Karoline antaa vielä yhden vinkin: ”Kaikkein tärkeintä on tehdä jotain joka päivä. Käytä opiskeluun vaikka vain 10 minuuttia, jos 20 on liikaa. Se on tyhjää parempi, sillä uusi asia yhdistyy aiemmin opittuun lyhyessäkin ajassa.” Kielen oppimisessa kannattaa pitää tavoitteena 15 minuutin opiskelua päivässä. Opit hallitsemaan uuden kielen vain, kun harjoittelet sitä joka päivä. Näitä ohjeita noudattamalla puhut uutta kieltä aiemmin kuin uskotkaan.

Koska Babbel-sovellusta ei voi vielä käyttää suomeksi, lataathan sovelluksen englanninkielisenä. Näin pääset valitsemaan opiskeltavan kielen mahdollisimman kattavasta valikoimasta. Jos olet valinnut sovelluksen kieleksi englannin, voit opiskella yhteensä 13 kieltä. Esimerkiksi saksaa, ranskaa, venäjää ja espanjaa!

Aloita uuden kielen oppiminen nyt. Vain 15 minuuttia päivässä riittää!
Kokeile Babbelia
Share: